Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΤΑΝΤΑΝΤ


DADANT SYSTEM OF BEEKEEPING
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΤΑΝΤΑΝΤ

Γράφοντας ένα αρθρο,η ενα βιβλίο, είναι συνηθισμένο να ξεκινάει κανεις με ένα πρoλογο, τον οποίο πολύ λίγοι άνθρωποι διαβάζουν.Η σειρα των αναρτησεων, που προηγηθηκαν και θα ακολουθησουν, εχει σκοπο να καταλαβει ο φιλος της κυψελης Dadant, τα "γιατί" του συστήματος,την ιστορια της μελισσοκομιας Dadant,ο σκοπος που εφαρμοστηκε και τα οφελη που εχει ο μελισσοκομος εφαρμοζοντας την, και γενικα το ολο συστημα  Μελισσοκομιας Ντανταντ αναπτύσσεται σε αυτες τις σελίδες.





ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.

Πρώτα πειράματα. 

Ο πατερας Dadant,-Charles Dadant, μεταναστευσε στην Αμερικη απο την Γαλλια το 1863. Στην Ευρωπη ειχε
μελισσες, ειχε παθος  με την μελισσα,και ειχε κανει πολλα πειραματα με διαφορετικες κυψελες.Στο καινουργιο
τοτε μελισσοκομικο περιοδικο "American Bee Journal" στο τευχος 3, το 1868, δηλωσε το ξεκινημα του στην μελισσοκομια.Το 1864 εκανε την εγκατασταση του σε μια φαρμα, 2 μιλια βορεια του Χαμιλτον-Ιλλινινοϊς
(Hamilton-Illinois), αγοραζοντας 2 σμηνη με μαυρες μελισσες σε κιβωτια.Απο αυτα τα 2 σμηνη εφτιαξε μεγαλα
μελισσοκομεια,που μπορουσαν να τραφουν μερικες οικογενειες, και να ειναι οικονομικα ανεξαρτητες.
 Ο C. Dadant δήλωνε συχνά ότι οι μέλισσες πάντοτε πληρωνουν εκ των προτέρων σε ειδος, για όλες τις δαπάνες που διατίθενται για την διαχείριση και τις πολλές βελτιώσεις τους.
Μετά από πειραματισμους που εκανε, ερευνοντας τις τοτε μεθόδους μελισσοκομίας του Παλαιού Κόσμου, διάβασε σε ένα περιοδικό, για τις επιτυχίες του Μωσέ Κουίνμπι,(Moses Quinby) απο το τοτε κράτος της Νέας Υόρκης, αγόρασε το βιβλίο του «Τα Μυστηρια της Μελισσοκομίας»(The mysteries of Beekeeping) και αργότερα «Η Κυψελη και η Μελισσα>>(The hive & Honey bee) του Langstroth , το οποίο επρόκειτο να αναθεωρηθει, 20 χρόνια αργότερα, μετα απο αιτημα του συνγραφεα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ηταν πεπεισμένος ότι το σύστημα Langstroth βρισκοταν μπροστά απο οτι δήποτε άλλο ειχε επινοηθει, και ότι η αρχή της κυψέλης του κινητού πλαισίου ήταν το κλειδί της επιτυχημένης μελισσοκομίας, λόγω του τέλειου ελέγχου που δίνει στον μελισσοκομο,  πανω στις μελισσες και τα πλαισια.
 Η διαφορά μεταξύ των μεθόδων Langstroth και Quinby, βρισκεται  στις διαστάσεις των κυψελών, και των πλαισίων. Ο Quinby  υιοθετησε την εφεύρεση Langstroth των κινητών πλαισίων, αλλά την προσαρμοσε σε πλαίσια και κυψέλες διαφορετικού μεγέθους. 

               

Αυτή η εφεύρεση εφαρμοστηκε σε κυψέλες με κινουμενα πλαίσια κηρηθρας,  καθοριζοντας την αποσταση ελευθερου χωρου,πανω-κατω και εμπρος -πισω  τω πλαισιων, απο το εσωτερικο των τοιχωματων της κυψελης.
Ο συγγραφέας του βιβλιου ¨Ντανταντ Μελισσοκομια" (Dadant beekeeping), γιος του Charles Dadant, ξεκίνησε να μαθαινει τα βασικά μυστικά της κυψέλης  στην ηλικία των 14 ετών αλλά δεν έγινε ενεργός μελισσοκόμος μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Ήταν πολύ δειλός με τις μέλισσες, φοβούμενος τα τσιμπήματα. Η αφορμη ήταν, μια πολύ καλη χρονια για την παραγωγή μελιού,  όταν ο πατέρας του έμεινε στο κρεβατι με αλλεργική ρινίτιδα, αισθάνθηκε την υποχρεωση να φροντίσει τις μέλισσες, βρηκε τις κυψέλες γεμάτες με μέλι και τις μέλισσες που δουλευαν με ανυπομονησία σε άδειες κηρηθρες, γεμίζοντας τες με μελι σε πανέμορφα λευκα κελια.  Πήρε θαρρος, ξεχασε τον φοβο του για τα τσιμπήματα, και από εκει και περα μπηκε στην μελισσοκομια και ερωτευτηκε τις μελισσες.


Απο αριστερα-Ο γαμπρος του,ο γιος,πατερας,γιος και γιος.

Αρεσαν τα πειραματα στον πατερα Dadant. Έτσι, προσπάθησε να δοκιμασει όχι μόνο τα στυλ των κυψελων Langstroth και Quinby, αλλά και μια σειρά από άλλα στυλ, και το 1868 είχε μερικές κυψέλες σε τετράγωνα πλαίσια 12 "xl3" ιντσες(30,5Χ33 εκ,) οι οποίες του άρεσαν αρκετά, για να τις συστήσει τελικα σε ένα μικρό βιβλίο του, το "Petit Cours D'Apiculture" που κυκλοφόρησε στη γαλλική γλώσσα το 1874 προς όφελος της πατρίδας του. Μετά την δοκιμη αυτων των κυψελων για 30 δυσκολα χρόνια, δίπλα-δίπλα σε πολύ μεγάλους αριθμούς  κυψελών Quinby και Langstroth, υιοθετησε τελικά το μέγεθος των πλαισιων Quinby, προσθέτοντας ακομα  αριθμό πλαισίων, που αρχικά  ηταν οκτώ τα οποία συνιστούσε ο Quinby, και τα οποια εκανε 9 και 10, γιατί βρήκε τα πλαίσια Quinby καλυτερα, επειδή είναι περιπου δύο ιντσες(5 εκ.περιπου) βαθύτερα από το κανονικό πλαίσιο Langstroth, και περιέχουν περισσότερη επιφάνεια κηρηθρας για να αποθηκευουν περισσότερο μέλι στο πάνω μερος του πλαισιου για τον χειμώνα.
(εχει συνεχεια)....

Δεν υπάρχουν σχόλια: