Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ DADANT (συνεχεια)


Η κυψέλη DADANT (συνεχεια 1.)

Στο κεφαλαιο αυτο γινεται αναφορα, περιγράφοντας την πρωτη κυψέλη που χρησιμοποιούσε η οικογενεια Ντανταντ για  παρα πολλα χρονια, δινοντας όλες τις λεπτομέριες. Στη συνέχεια, σε εγκαρσια τομη, δινονται τα μετρα της κυψελης και των πλαισιων, καθως και κενων χωρων,με τις λεπτομέρειες οπως μπορεί να σχεδιαστουν.Κυψέλες κάθε μεγέθους μπορούν να κατασκευαστούν με αυτό το διάγραμμα, με τη μόνη προσοχή να διατηρηθούν οι κενοι χώροι μεσα στην κυψελη οπως αναγραφεται.Ειναι μια κυψελη για συνεχη παραγωγη μελιου.
Αργοτερα ακολουθησαν τις εξωτερικες διαστασεις του Langstroth, ως προς το μηκος,για να γινουν και οι δυο κυψελες πιο συμβατες με τα πλαισια.

       

Εικονα 1. -Λεπτομεριες Σχεδιου αρχικης ΚυψεληςDadant.
Εικονα 2.Πλαισιο Langstroth και Dadant ιδιο μηκος και 
               2-1/8 ιντσεςπιο βαθυ(5,4 εκατοστα).

AA=18X2X2 inch( 45,7X5,8X5.8 εκατοστα)-Β=25Χ17-1/2Χ7/8 inch (63,5X44,5X2,2 εκ.)-C=10X17-1/2X7/8 inch(25,4X44,5X2,2 εκ.)-
DD=16-1/2X12-1/2X7/8 inch(42x32X2,2 εκ.)- Ε=8Χ3/8inch (20,3X1 εκ.)
-F=18-1/4X13-7/8 inch (46,4X35,2 εκ.)-
GG=τετραγωνα πηχακια-
H=1/2X3/4 inch (1,3X2,8 εκ.)-
I=20-1/4X1-1/8πλατοςΧ7/8 παχος Inch (51,5X1,6X1,9εκ.)-
JJJJ=1/2πλατοςΧ5/8 υψοςΧ3/4 φυλο λαμαρινας- πλατος Inch (1.3X1,6X1,9 εκ.)-Υψος μεταλικης γλωσσας βασης πλαισιων 0,6 εκ.-
KKKK, =δείχνει πώς καρφώνονται οι ορθοστάτες-M=17-7/8X1/2X7/8 inch (45,4X1,3X2,2 εκ.)-NN=11-1/4X5/16X7/8 inch (28,6X0,8X2,2 εκ.)-PP=18-1/2X9X7/8 inch(47X22,8X2,2 εκ.)-RR=16-1/2X6-3/4X7/8 inch (42X17X2,2 εκ.)-
T=1-1/2 inch (2,6 εκ.)-YY=6-1/4x7/8 inch (15.9X2,2 εκ.)-M B=1/2 inch
(1,3 εκ,)-DN,ND,VI,RY,YR=1/2to3/8 inch (1,3 με 1 εκ.)-U=πανω ραβδος λπαισιου ιδιο με γονοθαλαμου-I.V.=κατω μερος πλαισιου ιδιο με γονοθαλαμου.


Οι πλαϊνες πλευρες της κυψελης στο κατω μερος του γονοθαλαμου, δημιουργουν πατουρες για να καθεται εσωτερικα ο πατος, το δε πισω μερος εχει διπλη σανιδα σχηματιζοντας ετσι πατουρα με ολο το παχος της σανιδας.



Λεπτομεριες του κατω μερους του γονοθαλαμου.


Με τον τροπο αυτο δεν μπαινει υγρασια (οταν τρεχει το νερο της βροχης στο πλαϊ),επισης προστατευει τον γονοθαλαμο απο τρωκτικα,κηροσκορο, κρυο αερα κλπ.Επισης βοηθαει να μην κρυωνει το πισω μερος της κυψελης ,που ο κανονας τοποθετησης ηταν με την εισοδο προς νοτο, και το πισω μερος στο βορα, που συνηθως ειναι πιο κρυο, μαζι με το καθετο διαφραγμα απο την πλευρα της ανατολης, που επισης ειναι κρυα πλευρα.Ετσι κρατουσαν το σμηνος πιο ζεστο.Αργοτερα ο Μοναχος Ανταμ, απεριψε αυτην την θεωρια προσανατολισμου της κυψελης.Το κατω μερος των πλαισιων φαινεται,  ενας οδηγος αποστασεων πλαισιων φτιαγμενος απο συρμα,που χρησιμοποιηθηκε για πολυ λιγο διαστημα, γιατι δημιουργουσε εμποδιο στην μετακινηση των πλαισιων.(Η χρηση εφαρμοστηκε πριν την πανω πατουρα-βαση πλαισιων με λαμα σιδηρου).Δεν ανοιγαν τις κυψελες ποτε χωρις λογο, ανοιγαν  μονον οταν χρειζοταν καποια επεμβαση απο τον μελισσοκομο.
Ο τυπος της τηλεσκοπικης σκεπης, ηταν ιδεα του Langstroth,Σκεπαζε τελειως τον μελιτοθαλαμο με καποιο κενο στο πλαϊ, και πατουσε σε σανιδακι προεξοχη στον γονοθαλαμο, περιπου 2εκ,κατω απο το επανω μερος,εξωτερικα των τοιχωματων του γονοθαλαμου. Αυτο χρησιμευε, οταν δεν υπηρχε μελιτοθαλαμος, να χρησιμοποιηται σαν κενος χωρος τροφοδοσιας, η να τοποθετηται το εσωτερικο καπακι πανω απο τα πλαισια για προστασια. Μελισσοκομοι που χρησιμοποιησαν αυτου του τυπου την κυψελη για 25 χρονια, καταλαβαν ποσο ενοχλητικο ηταν, η φθορα των επαφων μεταξυ σωματων, και των σημειων που τοποθετηται το ξεστρο για το ανοιγμα της κυψελης.




Το διαχωριστικο πλαισιο ειναι για να περιοριζει τον χωρο,δηλ.να τον αυξομειωνει αναλογα με τις αναγκες χωρου του σμηνους.


Υπαρχουν 2 ειδων διαχωριστικα πλαισια.Το ενα ειναι ενα κανονικο πλαισιο που,αντι για φυλο κηρηθρας τοποθετηται κοντρα πλακε, και δεν προσφερει σαν προστασια τιποτε παρα πανω απο ενα κενο πλαισιο με κηρηθρα, και ο αλλος τυπος διαχωριστικου ειναι αυτος,που στο εμπρος και πισω μερος,ορθοστατες του πλαισιου, εχει τοποθετηθει διπλωμενο υφασμα, που ακουμπαει στα εσωτερικα τοιχωματα του γονοθαλαμου και δεν αφηνει να περασει, και να κυκλοφορισει ο κρυος αερας. Εαν το διαχωριστικο πλαισιο ειχε κοπει ακριβως στα μετρα της κυψελης,και ακουμπουσε στα τοιχωματα, θα ηταν αδυνατον να μετακινηθει,αφου θα ειχε σταθεροποιηθει απο τα μελισσια με την προπολη.Με το μαλακο υφασμα, η μετακινηση του γινεται ευκολοτερη.Ειναι τοποθετημενο μονιμα στην κυψελη, και η αφαιρεση του γινεται μονον για λιγο, οταν χρειζεται να μεγαλωσει ο χωρος, για ελεγχο του γονου, τροφων,βασσιλισας κλπ.Επισης μετακινηται για την αυξομειωση της κυψελης, αναλογα με την δυναμη του μηνους, και τον αριθμο πλαισιων.
Ο αναγνωστης πρεπει να καταλαβει πως η κυψελη κατασκευαστηκε για 10 πλαισια συν 1 (-το διαχωριστικο πλαισιο-),οταν η κυψελη Langstroth αριθμουσε 8 πλαισια, και οταν γεμιζε με μελισσες, η χωριτικοτητα της εφθανε μονον τα 6 πλαισια Ντανταντ.Σε πολλες περιπτωσεις, ξεχειμωνιαζαν τα σμηνη τους σε 6 πλαισια Ντανταντ και το διαχωριστικο, γεμιζοντας τον καινο χωρο με διαφορα, φυλλα του δασους, ζεστα αντικειμενα για προστασια.Ετσι ειχαν καλυτερη πιθανοτητα ξεχειμωνιασματος,απο οτι με την 8πλαισια Langstroth.
Το διαχωριστικο πλαισιο ειναι κατασκευασμενο ακριβως οπως το κανονικο πλαισιο, αφηνοντας κενο στο κατω μερος,για την κυκλοφορια και το ελεγχο του χωρου απο τις μελισσες.Πανω απο τα πλαισια σταματησαν να βαζουν εσωτερικο ξυλινο καπακι, διοτι οι μελισσες το σταθεροποιουν με προπολη, και με το ανοιγμα της κυψελης δημιουργει αναταραξεις, που αναστατωνουν τις μελισσες.Αντι αυτου χρησιμοποιουσαν χονδρο υφασμα με λαδι (The oilcloth ) πανω στα πλαισια, που δεν κολλαει πολυ,τραβωντας απο την μια ακρη ξεκολλαει ευκολα και δεν δημιουργει αναστατωση.Σημερα υπαρχει το πλαστικο, ακομα καλυτερο, διοτι αφηνει να περασει αμεσως φως κατα το ανοιγμα, που ηρεμει τις μελισσες.
Tα πλαισια που χρησιμοποιουνται στον μελιτοθαλαμο της κυψελη Ντανταντ εχουν υψος εσωτερικα 6-1/4 ιντσες (15,8 εκατοστα). Στην αγορα υπαρχουν 2-3 διαφορετικα μεγεθη υψους πλαισιων, αλλα για τους Ντανταντ αυτο ειναι το σωστο υψος, μετα απο πολλες δοκιμες για αυτην την
 κυψελη . Στους μελιτοθαλαμους τοποθετουσαν ενα πλαισιο πιο λιγο απο τον γονοθαλαμο, και σε μεγαλυτερη αποσταση, δηλ.1-3/4 ιντσες απο κεντρο σε κεντρο( 4,5 εκατοστα),εαν ειναι πιο μακρυα τοτε χτιζουν στο ενδιαμεσο κηρηθρα.Οταν πρωτοτοποθετηται το πλαισιο με φυλλο κηρηθρας, η αποσταση πρεπει να ειναι η ιδια με του γονοθαλαμου 1-1/2 ιντσες( 3.8 εκατ.),διοτι οταν φουσκωσουν με μελι την νεα κηρηθρα,υπαρχει κινδυνος να σπασει κατα την εξαγωγη μελιου λογω βαρους.Κανονικα τοποθετουνται 10 πλαισια, και μετα την πρωτη εξαγωγη μελιου τοποθετουντα 9 πλαισια, σε μεγαλυτερη αποσταση,οταν η κηρηθρα σταθεροποιηθει.
Οσο για το σλογκαν ,<<ενα ειδος κυψελης στο μελισσοκομειο>>,αυτο δεν ισχυει για τους μελιτοθαλαμους, γιατι ειναι μεγαλυτερη φασαρια να υπαρχει εναμιση πατωμα γονος και μισο πατωμα μελι, απο το να υπαρχει κατω ο γονοθαλαμος με τον γονο, και απο πανω ο μελιτοθαλαμος με το μελι, χωρις την ενοχληση του γονου.
(συνεχιζεται)....





Δεν υπάρχουν σχόλια: