Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΔΥΝΑΤΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ......!

Οι μέλισσες χρειάζονται μια σειρά από ουσιες για να ικανοποιησουν τις διατροφικές τους απαιτήσεις,απαραιτητες για μια φυσιολογική ανάπτυξη.  Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν πρωτεΐνες (αμινοξέα),υδατάνθρακες (σάκχαρα), μέταλλα,λίπη / λιπίδια (λιπαρά οξέα), βιταμίνες και νερό.  Οι μέλισσες συλλέγουν τρεις ουσίες -νερό, νέκταρ και γύρη - για να ικανοποιήσουν τις διατροφικές τους απαιτήσεις. Αυτά τα υλικά, τα μαζευουν οι συλλεκτριες μελισσες, σύμφωνα με τις ανάγκες του σμηνους και την διαθεσιμότητα των ουσιων στην φυση.
 Η ποιότητα και η ποσότητα αυτών των ουσιων που είναι διαθέσιμες στην φυση, δεν ικανοποιουν  πάντα  τις απαιτήσεις των μελισσων. Έλλειψη ενός ή περισσοτερων ουσιων απο τις απαιτουμενες, ενδεχομενως  να  οδηγησει  σε σοβαρη μειωση του πληθυσμου  του  σμηνους, μειωμενη μακροβιοτητα των μελισσων, μειωση του αριθμου παραγωγης κηφηνων,εξασθενηση του     ανοσοποιητικου τους  συστηματος,και τελικα ο θανατος του σμηνους .                                                                                    
 Η νεκταροεκριση ενεργοποιει  το αισθημα αυτοκαθαρσης.

Η ικανότητα του μελισσοκόμου είναι να μπορει να διαπιστώνει την υγεια του σμηνους,να προβλέπει ποιες είναι οι συνθήκες ανθοφοριας αμεσα και στο μέλλον, να καθορίζει μια πορεία δράσης και να εξασφαλίζει ότι οι στόχοι του  θα επιτευχθούν. Αυτοι οι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν την παραγωγη νεων πληθυσμών πριν από μια σημαντική νεκτεροεκκριση, διατηρηση του  πληθυσμου, ή ακόμη και επιτρέποντας  την μειωση του πληθυσμού σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο, κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιοδου ξηρασίας, ή ξεχειμωνιασματος, όταν συχνά στα σμηνη φαινεται πως οι συλλεκτριες δεν κανουν συλλογη .  Υγιείς μελισσες είναι επίσης μια συνταγή, για τη μείωση των ασθενειων. Η νεκταροεκριση για παράδειγμα, υποκινει την υγιεινή συμπεριφορά στη κυψελη, στο να απομακρυνουν νεκρες μελισες και νεκρο γονο, πολυ ποιο γρήγορα από ότι θα εκαναν αν υπηρχε ελειψη νεκταρος.
Η διατροφική κατάσταση ενος σμηνους μπορεί  χειραγωγειθει έτσι ώστε, ένα μεγαλύτερο ποσοστο μελισσών να κανει συλλογή γύρης  αντι να συλλεγει νεκταρ. Οι συλλεκτριες μέλισσες, λεγεται οτι κάνουν καλύτερη δουλειά όσον αφορά την επικονίαση των καλλιεργειών. Χωρίς φρέσκο νέκταρ στην φυση οι μέλισσες  είναι συχνά απρόθυμες να συλλεξουν γύρη. Η στρατηγικη παροχής σιροπιού ζάχαρης, μπορεί να δωση τις καταλληλες συνθήκες, για την συλλογή μεγαλύτερου όγκου γύρης, από αυτο που θα ήταν χωρίς την παρέμβαση του μελισσοκόμου.
Οι μελισσοκομοι που ασχολουνται επαγγελματικα με την εκτροφη Βασιλισσων, δινουν ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα διατροφής. Αν η διαθεσιμότητα γύρης στην φυση είναι σπάνια,τότε μία από τις πρώτες αντιδράσεις ενος σμηνους θα είναι να σταματήσουν να εκτρέφουν γονο κηφηνων, του οποιου τα αυγα θα παραμεληθουν, οι προνύμφες θα παραμεληθούν ή και να φαγωθουν ακόμη και από τις παραμανες μέλισσες,  η βασίλισσα θα παροτρυνθεί να μην γενναει. Αυτό θα δημιουργήσει ενδεχομένως ενα σημαντικο πρόβλημα, με την ανεπαρκεια κηφηνων  σωστής ηλικίας  μη διαθέσιμους, τηνστιγμη που θα υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί από παρθένες βασίλισσες και θα είναι έτοιμες να ζευγαρώσουν. Πτωχα γονιμοποιημενες βασίλισσες μοιραια θα αντικατασταθουν νωρίτερα από το συνηθισμένο χρονο, και συχνά η βασίλισσα τελειωνει την γεννα της σε λιγους μηνες, με το γνωστο αποτελεσμα, να μην ανανεωνεται ο πληθυσμος, και τελικα η απολυτη καταρρευση του σμηνους.
Η Αυστραλία (που γνωριζω), ειναι μια μοναδική χώρα για μελισσοκομία, γιατι σχεδον  η μεγαλυτερη παραγωγη μελιου προερχεται απο ευκαλυπτους. Η συμπεριφορα της ανθοφοριας κατα την διαρκεια της χρονιας, επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από εποχιακά φαινομενα, όπως η βροχόπτωση και η ξηρασία. Αρκετες από τις κυριότερες πηγές της παραγωγης του μελιου, θεωρούνται επίσης κακές πηγές γύρης, που δημιουργεί σοβαρα προβλήματα για τους επιχειρηματιες μελισσοκομους.Έτσι, μπορει να υπογραμμιστει ο λογος για την  προσοχή στα θέματα διατροφής των μελισσών,διοτι είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημενη μελισσοκομία.                                                           
Εν ολιγοις,η προσοχη αυτη στις διατροφικες αναγκες του σμηνους, ειναι ζωτικης σημασιας για μια επιτυχημενη
μελισσοκομια.Αλλα γενικα, η επιτυχημενη μελισσοκομια διεπεται απο ενα συνολον χρυσων κανονων που πρεπει να τηρουνται, χωρις να αποσπαται η προσοχη σε εναν κανονα, ξεχνοντας τον αλλο.

Συνοπτικά, οι χρυσοί κανόνες είναι:

1) Αλλαγη βασιλισσων- Αντικατασταση αποτυχημένων βασίλισσων, οταν είναι απαραίτητο.
2)Αλλαγη πλαισιων - αντικατασταση στις παλιες, σκούρες και τις φθαρμενες κηρηθρες, ιδιαίτερα στην γονοφωλια.
3) Παρακολούθηση παρασίτων και ασθενειών -τακτική παρακολούθηση του γονου….
4) Διαχείριση της διατροφής - παρακολούθηση των τροφων στην κυψελη για αρκετη αποθηκευση μέλιου και γύρης.

Υπάρχουν πολλά κενά στην γνώση για τις διατροφικες αναγκες των μελισσων, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά που γνωρίζουμε ότι δουλεύουν και θα πρέπει να εξεταζονται από τους μελισσοκόμους στην καθημερινή διαχείριση των μελισσών. Για την διαδικασία συλλογής πληροφοριών σχετικά με την διατροφή μελισσών, εγιναν μελέτες διαφορων περιπτώσεων από ένα αριθμό επαγκελματιων μελισσοκόμων. Επιλέχθηκε, λόγω μιας συνδυασμένης  διαχείρισης της μέλισσας στο ζητημα διατροφής, να γινεται με συμπληρωματική διατροφή. Διάφορα επίπεδα επιτυχίας και αποτυχίας εχουν επιτευχθεί από αυτή την ομάδα και οτι αλλοι ισχυρισμοί των ιδιωτών μελισσοκομων είναι σχετικοί με τις δικές τους εμπειρίες και περιστάσεις. Αυτά μεταφραζονται στην διαχειρηση του καθε μελισσοκομου. Επισηςείναι χρήσιμο να δημοσιεύονται αυτές οι περιπτωσιολογικές μελέτες, ελπίζοντας να μειωθουν τα λάθη και να αυξηθουν οι επιτυχίες στη διατροφή και την διαχείριση των σμηνων. Οι Αυστραλοι μελισσοκομοι επισης, είναι πολύ τυχεροι, που έχουν πιθανώς το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σχετικά με τη χημική σύνθεση γυρης, που συλλέγουν οι μελισσες στον κόσμο. Πολλοί ερευνητές έχουν αναλύσει γύρη τα τελευταία 25 χρόνια, που επιτρέπει να συγκρίνουν τη διατροφική αξία, απο τις διαφορες πηγες γυρης.(Φυσικα εχω μια τετοια λιστα που αφορα την Αυστραλια και οχι την Ελληνικη ανθοφορια).
Καθώς η διατροφή των μελισσών εξακολουθεί να εξελίσσεται με την βοηθεια της επιστήμης, ας δοκομασει ο μελισσοκομος διάφορες πρακτικές υπερνικώντας τις διατροφικές αδυναμίες που εντοπίζει, και να διατηρεί παντοτε σημειωσεις, και μόνον τότε θα δει, αν λειτουργησε η επεμβαση του, και αν εκανε σωστα την δουλεια του.









Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΓΥΡΕΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗΣ ΓΥΡΕΟΠΙΤΑΣ
Μια αλλη ευκολη τροφοδοσια γυρεοπιτας που γινεται απο τους επαγγελματιες μελισσοκομους της Αυστραλιας 
χωρις ταλαιπωρια με ανοιγμα και κλεισιμο των κυψελων.Οι παρακατω φωτογραφιες μαρτηρουν τον τροπο τροφοδοσιας, τον αριθμο των μελισσοσμηνων και
την υγεια του γονου στο πλαισιο.
1.

2.



3.


4.



5.



6.



7.




8.





9.





10.


Κοιταζοντας τον τροπο τροφοδοσιας μπορουν οι επαγγελματιες κατασκευαστες γυρεοπιτας να παρουν μια νεα ιδεα,το πως πρεπει να κατασκευασουν και να τυποποιησουν την γυρεοπιτα για δυνατα μελισσια,
δινοντας στην αγορα και στους μελισσοκομους  κατι νεοτερο και βαση της ετικετας στην εικονα 10 ποιο εμπλουτισμενο.......
(Με κλικ μεγαλωνει η εικονα)

Table 2. Essential amino acids for
satisfactory honey bee nutrition
(deGroot 1953)
Essential amino
acids
Bee requirements
(g/16 g N)
Threonine 3.0
Valine 4.0
Methionine 1.5
Isoleucine 4.0
Leucine 4.5
Phenylalanine 1.5
Histidine 1.5
Lysine 3.0
Arginine 3.0
Tryptophan 1.0