ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
Υπάρχει πρόβλημα με τήν κυψέλη πού χρησιμοποιήται στήν Ελληνική μελισσοκομια?
ΝΑΙ υπάρχει,και πολύ μεγάλο,μόνον πού δέν φαίνεται άν δέν καθήσει κάποιος νά τό ψάξει.Πιστεύω πώς δέν είμαι ο πρώτος,αλλά ούτε καί ο τελευταίος πού προβληματίστηκε,ή πού προβληματίζεται ακόμα μέ την σημερινή κυψέλη Langstroth όπως τήν έχουν διαμορφώσει.
Ας υποθέσουμε πώς έχουμε ενα σπίτι πού έχει μία μεγάλη πόρτα ,καί 4 παράθυρα στό ταβάνι,χειμώνα καλοκαίρι ανοιχτά,καί προσπαθούμε νά βάλουμε κεντρική θέρμανση τό χειμώνα,ή κλιματιστικό το καλοκαίρι.Θά ήταν ποτέ δυνατόν νά ζεσταθεί ή νά κρυώσει σωστά, χωρίς ατελείωτες ποσότητες καυσήμων ή ηλεκτρικού ρεύματος?Φυσικά καί δέν θά ηταν δυνατόν.! Αυτό λοιπόν είναι το σπίτι τής μέλισσας στήν Ελλάδα.Αυτή είναι η κυψέλη πού χρησιμοποιούν οί Ελληνες μελισσοκομοι,διότι αυτή υπάρχει στο εμπόριο κατόπιν εντολής κάποιου ή κάποιων,παραμερίζοντας ακόμα καί τά σχέδια τού ίδιου τού Langstroth. Αφαιρέθηκε τό εσωτερικό καπάκι πού σωστά είχε βάλλει ,με σκοπό νά μήν διαφέυγει ή θερμότητα,και νά ρυθμίζεται η υγρασία με τό κατάλληλο φτερούγισμα στον χώρο τής κυψέλης όπως χρειάζεται.Ετσι εξοικονομούσε ενέργεια τόν χειμώνα δηλαδή, κατανάλωση μελιού,ομοίως καί το καλοκαίρι υπερκατανάλωση νερού,δηλαδη,άσκοπη εργασία,δηλ.ενέργια,δηλ.καί πάλι κατανάλωση μελιου.Μέ αυτές τίς απώλειες,καί βάση τή κοινής λογικής είναι φυσικό νά μένει πολύ λίγο μέλι μέσα στίς κυψέλες.
Ασχετα μέ τόν τύπο τής κυψέλης πού χρησιμοποιεί ο κάθε μελισσοκόμος,οί απώλειες σέ παραγωγή,'οπως καί σέ πληθυσμό (ασθένειες), προέρχονται από τούς πάτους (βάσεις),καί από τά καπάκια(σκεπές).Οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι τό κατάλαβαν και προχώρησαν σέ βελτιωτικές αλλαγές.Αντί γιά εσωτερικό καπάκι χρησιμοποιούν διαφανές λεπτό μαλακό πλαστικό,σάν αυτό πού βάζουν στά τραπέζια εστιατορίων,τό οποίο έχει τήν ιδιότητα,μόλις ανοίξουμε τό καπάκι, να έρχονται αμέσως οι μέλισσες σέ επαφή μέ τό φώς τό οποίο τίς ησυχάζει καί πολές φορές δέν χρειάζεται ούτε καπνός,αντί τού θορύβου τού εσωτερικού καπακιού πού έχει κολύσει από τήν πρόπολη, μέ τήν εισβολή κάποιου στό επάνω μέρος προκαλεί συναγερμό στούς σκοπούς τής κυψέλης, καί τήν άμεση επίθεση. Τό διαφανές βοηθάει στό νά ρίχνουμε μιά ματιά στήν κυψέλη μέ καλό ή κακό καιρό ,χωρίς τό άνοιγμα καί τήν ενόχληση τού σμήνους μέ καπνό.Στή πλειοψηφία οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν βαθύ πάτο μέ σίτα,και είσοδο τροφοδοσίας στό πίσω μέρος. Εκτός τής σίτας, πού είναι περαστή στό κάτω μέρος,υπάρχει εσωτερικός πάτος στό επανω μέρος από κοντρα πλακέ,αφήνοντας κατα μήκος εμπρός-πίσω 2 εκατοστά κενό,γιά είσοδο στό μπροστινό μέρος καί γιά να παίρνουν τήν τροφή στό πίσω μέρος.Ο πατος αυτός αφαιρείται τον Χειμώνα και η κυψέλη μένει μόνον με τήν σίτα,γιά νά διαφεύγουν τα περιτώματα,γιά αερισμό,γιά νά βοηθήσει το μελίσσι νά σχηματίσει μπάλα εξοικονομώντας τροφές, και για αποφυγή πρόϊμου γόνου λόγω ζέστης.Το καλοκαίρι ο εσωτερικός πάτος από κόντρα πλακέ ή χάρτμπορτ,προσφέρει μόνωση στό κάτω μέρος τής κυψέλης γιά τήν ρύθμηση τής θερμοκρασίας, καί λόγω τού εμπρός-πίσω ανοίγματος, τήν ανακύκλωση τού αέρα καί το στέγνωμα από τούς υδρατμούς (υγρασία καί ασθένειες),όπως επίσης βοηθάει στό νά εμποδίζει τό χτίσημο τών κεριών πρός τά κάτω.Μέ τούς πάτους αυτούς ο μελισσοκόμος, μπορεί από την πίσω πόρτα νά τροφοδοτήσει όταν χρειαστεί,σέ πλαστικές λεκάνες μέ άχυρο ή τεμάχια ξύλου μεγάλες ποσότητες σιροπιού, αποφεύγοντας έτσι ταλαιπωρία καί κόπο,επισης δέ, μπορεί να κάνει έλεγχο εύκολα γιά βαρρόα, τοποθετόντας χαρτόνι λευκό στα μέτρα τού πάτου εσωτερικά επάνω στήν σίτα,αφού αφαιρέσει τόν εσωτερικό πάτο,και πασαλείφοντας το χαρτόνι μέ μείγμα βαζελίνης-ηλιελαιου 50-50% μέ ρολό η πινέλο,Ο συνδιασμός, αφαίρεσης λαμαρίνας από τό εξωτερικό καπάκι(διότι δημιουργεί φούρνο τούς καλοκαιριπούς μήνες),καί βαζοντας σκέτο κόντρα πλακέ θαλασσης 10 χιλ.πάχος βαμενο λευκό,μέ εσωτερικό φύλλο μόνωσης(τό γκοφρέ αλουμινίου,μέ τί φούσκες, 10 χιλιοστών πάχους), καί κάλυμα στό επάνω μέρος τών πλαισίων τό διαφανες αυτό πλαστικό που ανέφερα ποιό πάνω,θα έχουμε πιστεύω ένα ιδανικό περιβάλλον γιά τίς μέλισσες,μέ μηδενικές απώλειες στό επάνω μέρος τής κυψέλης..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου